تنگی دریچه آئورت یکی از اختلالات شایع در میان بسیاری از افراد است که بروز آن شرایط جسمانی نامطلوبی را در بدن بیماران ایجاد میکند. در برخی موارد ممکن است افراد در اثر عوامل گوناگونی به این عارضه مبتلا شوند و شاهد بروز مشکلاتی در عملکرد قلب باشند. این بیماری با عنوان Aortic stenosis نیز شناخته میشود و اغلب با نشانههای مختلفی در بدن بیمار ظاهر خواهد شد. تنگی در دریچه آئورت جزء یکی از مشکلات شایع در قلب است که اغلب درمان آن به راهکارهای مهم و تخصصی نیاز خواهد داشت.
علت ایجاد این بیماری یکی از موضوعات مورد بحث در میان بسیاری از بیماران است. اطلاع از مشکلات مربوط به تنگی در دریچه آئورت، باعث میشود که افراد از بروز این عارضه جلوگیری نموده و در صورت ابتلا به آن، از روشهای درمانی موثر برای بهبود آن استفاده کنند. در ادامه برای آشنایی بهتر شما با مشکلات مربوط به تنگی آئورت، به بررسی عوامل خطرناک در بروز این بیماری خواهيم پرداخت.
تنگی دریچه آئورت چیست؟
تنگی دریچه آئورت از جمله بیماریهایی است که در صورت ایجاد آن، سلامت قلب با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. این وضعیت ممکن است جریان خون را در بدن محدود کند و باعث ایجاد حالت سفتی در دریچه آن شود. این بیماری در اکثر موارد جریان خون را یک طرفه میکند و اختلالات جدی را در مهمترین بخش شریان بدن ایجاد خواهد کرد. راه ارتباط حفره اصلی در قلب از طریق دریچه آئورت است که ایجاد انسداد در آن باعث بروز هیپرتروفی و ضخیمشدن عضلات قلب در بدن بیمار خواهد شد. این عارضه آسیبهای جدی به بافت قلب ایجاد کرده و باعث بروز نارساییهای جدی در عملکرد آن میشود.
علائم تنگی دریچه آئورت
این بیماری معمولا با نشانههای مختلفی در بدن ایجاد میشود. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین علائم این عارضه در بدن میپردازیم:
- ایجاد تنگی نفس و اختلالات جدی در فرآیند تنفس بیمار
- بروز درد شدید در نواحی مختلف سینهها
- بروز خستگی و ضعف بسیار شدید در بدن بیمار
- احتمال ابروز مرگ ناگهانی در اثر ایجاد مشکلات جدی در عملکرد قلب
- تغییر در تعداد ضربان قلب
- کاهش توانايی بیمار برای انجام فعالیتهای مختلف
- امکان بروز بیهوشی و مشکلات ناشی از ایجاد آن
- قفلشدن یا سنکوپ در اعضای بدن بیمار
- بروز تورم و التهاب شدید در بخشهای مختلف پا
- کاهش میزان کیفیت خواب در بیماران
- بروز احساس گیجی و سردرد
- تپش قلب شدید
- عدم توانایی در پیادهرویهای با مسافت کوتاه
علت تنگی دریچه آئورت
علت بروز تنگی در دریچه آئورت یکی از موضوعات بسیار مهم در ایجاد آن عارضه در بدن است. برخی از دلایل اصلی ایجاد این بیماری عبارتاند از:
جمعشدن کلسیم: تجمع کلسیم یکی از مواردی است که معمولا در میان افراد مسن بیشتر دیده میشود. این وضعیت در کاهش میزان انعطافپذیری دریچه آئورت بسیار موثر است و احتمال دارد با کاهش یا افزایش فشارخون در بدن، امکان بروز این عارضه افزایش پیدا کند.
تبهای روماتیسمی: تب روماتیسمی از دیگر دلایل بروز این عارضه در بدن است که معمولا با نشانههای مختلفی همچون گلودرد ظاهر شده و منجربه ایجاد تنگی در دریچه آئورت خواهد شد.
پرتو درمانی: استفاده از روشهای پرتو درمانی باعث بروز آسیبهای جدی در بافت قلب میشود. این عامل، تأثیرات قابلتوجهی در بروز التهاب و تورم ناشی از ابتلا به دریچه آئورت قلب خواهد داشت.
مشکلات مادرزادی: تنگی آئورت در بیماران ممکن است در اثر مشکلات ژنتیکی یا اختلالات مادرزادی در بدن ایجاد شود. این وضعیت به درمان اصولی و تخصصیتری برای بیمار احتیاج خواهد داشت.
تشخیص تنگی دریچه آئورت
تشخیص تنگی در دریچه آئورت به کمک روشهای مختلفی امکانپذیر است. در ادامه به معرفی راهکارهای موثر برای بررسی علت ایجاد این عارضه در بدن بیماران میپردازیم:
- استفاده از نوار قلب که به منظور بررسی سلامت و همچنین تعداد ضربان قلب انجام میشود، یکی از راهکارهای تشخیص تخصصی در بدن بیماران است. این روش تأثیرات قابلتوجهی در بررسی اندازه و سلامت قلب بیمار خواهد داشت.
- کاتتریزاسیون و استفاده از روشهای آنژیوگرافی قلب از دیگر روشهای موثر برای تشخیص تنگی در دریچه آئورت خواهد بود. آنژیوگرافی کرونر باعث شناخت بهتر نوع تنگی دریچههای موجود در قلب بیمار شده و به کمک آن میتوان بهتر روش درمانی را برای بهبود این وضعیت در نظر گرفت. در کاتتریزاسیون، میزان فشارهای وارد شده به قلب مورد ارزیابی تخصصی قرار خواهند گرفت.
درمان تنگی دریچه آئورت
روشهای گوناگونی برای درمان تنگی در دریچه آئورت وجود دارد که بیماران میتوانند با استفاده از آنها در کاهش میزان علائم این بیماری و بهبود آن در بدن نقش موثری را ایفا کنند.
- مصرف داروهای موثر در کاهش میزان تپش قلب
- استفاده از داروهای ضد ادرار و قرصهای کاهنده ضربان قلب در بیمار
- استفاده از عمل جراحی برای بهبود قطعی تنگی در دریچه آئورت
- انجام روش والولوپلاستی به کمک بالون
عوامل خطر تنگی دریچه آئورت
در برخی موارد ممکن است ابتلا به بیماری تنگی در دریچه آئورت باعث ایجاد خطرات بسیاری برای بیمار شود. برخی از عوامل موثر در افزایش عوارض این بیماری عبارتاند از:
- بروز خونریزی شدید
- ایجاد عفونتهای مختلف
- بروز سکته و بیهوشیهای مداوم
- ایجاد اختلالات جدی در عملکرد قلب
- تغییرات قابلتوجه در تعداد ضربان و ایجاد تپش قلب شدید در بدن
- لختهشدن خون در بدن بیمار
- افزایش نارساییهای احتقانی در قلب بیمار
نتیجه گیری
تنگی دریچه آئورت یکی از مشکلات رايج در میان بسیاری از افراد بهشمار میرود که بروز آن باعث ایجاد آسیبهای جدی در عملکرد قلب خواهد شد. این وضعیت در صورتی که افراد در شرایط حاد قرار گیرند، سلامت آن ها را با مشکلات جدی مواجه میسازد و ممکن است منجربه مرگ ناگهانی نیز شود. روشهای گوناگونی برای بهبود این عارضه وجود دارد که پزشک به کمک بررسی شدت این بیماری مناسبترین راهکارهای درمانی را بیماران در نظر خواهد گرفت.
سوالات متداول
ایجاد نارساییهای شدید در قلب و افزایش تعداد ضربانهای آن ازجمله عوارض بسیار شایع در ابتلا به بیماری تنگی در دریچه آئورت است. این وضعیت در صورتی که در مرحله پیشرفته قرار گیرد، اختلالات جدی را در عملکرد قلب بیمار ایجاد میکند.
بهبود طبیعی دریچه آئورت در بدن بیماران غیرممکن و در اکثر موارد نادر است. مصرف برخی داروهای مختلف تأثیرات قابلتوجهی در کاهش میزان علائم این بیماری خواهد داشت اما بهبود قطعی این عارضه به کمک استفاده از روشهای جراحی محقق میشود.
مصرف آسپرین در افرادی که به مشکلات تنگی در دریچه قلب مبتلا شدهاند میتواند به کاهش میزان اختلالات و حملات قلبی بیمار کمک کند.