تنگی دریچه میترال و مشکلات مربوط به آن، یکی از چالشهای بسیار مهم برای بیمارانی است که به این عارضه دچار شدهاند. این بیماری در اثر عواملی گوناگونی در بدن ظاهر میشود و در برخی موارد ممکن است تأثیرات نامطلوبی را بر وضعیت سلامت جسمانی بیمار ایجاد کنند. قلب یکی از بخشهای مهم در بدن انسان است که همواره توسط برخی مشکلات مختلف، سلامت آن به خطر میافتد. بسیاری از افراد ممکن است درخصوص علائم این بیماری و روشهای مناسب برای تشخیص آن بیاطلاع باشند. این بیماری در صورتی که در شدت پیدا کند، ممکن است تأثیرات منفی بر عملکرد جسمانی افراد ایجاد کند. این عارضه با نام انگلیسی Mitral valve نیز در میان افراد شناخته میشود و پزشکان به منظور بهبود آن، راهکارهای تخصصی را برای بیماران تجویز خواهند کرد. در ادامه به بررسی روشهای درمان تنگی دریچه میترال و مشکلات ناشی از ابتلا در بدن بیماران خواهیم پرداخت.

تنگی دریچه میترال چیست؟
تنگی دریچه میترال یک بیماری شایع به همراه بسیاری از عوارض شدید در بدن است و بروز آن باعث ایجاد اختلالات جدی در عملکرد قلب خواهد شد. ابتلا به این عارضه باعث ایجاد تنگی در دوره حفره سمت چپ قلب بیمار میشود. میترال یکی از دریچههای موجود در ناحیه قلب است که اغلب در اثر عوامل گوناگونی دچار انسداد شدید و گرفتگی کانال آن در بدن خواهد شد. این وضعیت در طول دراز مدت ممکن است مشکلات جدی را برای بیماران ایجاد کند یا مانع جریان یافتن خون در بدن شود. در صورتی که عارضه در مرحله پیشرفته یا حاد قرار بگیرد، ممکن است مشکلات خطرناکی همچون نارسایی شدید را در قلب ایجاد کند.
علائم تنگی دریچه میترال
بیماری تنگی در دریچه میترال ممکن است با نشانههای مختلفی در بدن ایجاد شود که در ادامه به معرفی هر یک مهمترین علائم مربوط به این عارضه میپردازیم:
- بروز خستگی و ضعف شدید در بدن
- داشتن سرفههای بسیار زیاد و مکرر
- مشاهده خون در سرفههای بیمار
- بروز عفونتهای تنفسی مختلف
- تپش قلب شدید
- ایجاد لرزش در قلب
- کاهش میزان رشد عقلی و جسمانی در کودکان مبتلا به تنگی در دریچه میترال
- ایجاد تورم شدید در بخشهای مختلف پا بهویژه مچ پا
- تغییر رنگ صورت به صورت ایجاد کبودی در آن
- بروز درد در قفسه سینه بیمار
- انقباضات شدید در عضلات سینه و قلب
عوامل به وجود آمدن تنگی دریچه میترال
بیماری تنگی در دریچه میترال در اثر عوامل گوناگونی ایجاد میشود و ممکن است شرایط سلامت بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. بسیاری از مهمترین دلایل بروز این عارضه عبارتاند از:
عوامل ژنتیکی: در برخی موارد ممکن است افراد در اثر مشکلات ژنتیکی به این بیماری مبتلا شوند. کودکانی که از دوره نوزادی با این اختلال متولد میشوند اغلب با نوع خفیف این عارضه مواجه خواهند شد.
تجمع رسوبات کلسیمی و ایجاد ساییدگی: کسانی که در اثر افزایش سن، دچار انباشت رسوبات کلسیمی در بدن میشوند، بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری خواهند بود. این وضعیت معمولا در میان افراد سالمند دیده میشود.
ایجاد عفونتهای شدید در بدن: روماتیسم قلبی یا مشکلات عفونی دیگر از جمله دلایل بارز ایجاد تنگی در دریچه میترال است. این وضعیت پس از گذشت یک دوره زمانی شدت پیدا کرده و باعث بروز علائم این بیماری در بدن خواهد شد.
تشخیص تنگی دریچه میترال
روشهای گوناگونی برای تشخیص بیماری تنگی در دریچه میترال وجود دارد که بیماران میتوانند با استفاده از آنها، علت ایجاد این بیماری را مورد بررسی قرار دهند.
- انجام تصویربرداری به کمک اکوکاردیوگرام
- انجام آزمایش اشعه ایکس به منظور بررسی قفسه سینه
- انجام اکوکاردیوگرافی به کمک مری در بیمار
- آزمایشهای بررسی میزان استرس در بدن
- انجام آزمایش برای بررسی ضربان قلب
- کاتتریزاسیون برای بررسی ساختار قلب
- نوار قلبی بیمار
- تست استرس اکو
درمان تنگی دریچه میترال
تنگی در دریچه میترال به کمک برخی اقدامات درمانی اصولی بهبود پیدا میکند. در اکثر موارد، پزشک با توجه به شدت این بیماری تدابیر لازم برای درمان آن را در نظر میگیرد. مهمترین روشهای درمان این عارضه در بدن بیماران عبارتاند از:
- مصرف قرصهای رقیقکننده خون
- استفاده از داروهای ضدانعقاد خون برای بیماران
- مصرف قرص آسپرین
- استفاده از مسدودکنندههای قوی برای کانال کلسیمی در بدن
- مصرف داروهای جلوگیری از بروز آریتمی به منظور درمان مشکلات مربوط به بیماری فیبریلاسیون دهلیزی
- روشهای جراحی تخصصی دریچه میترال
- عمل کامیشروتومی برای کاهش علائم تنگی در دریچه میترال
- عوضکردن شیر مکانیکی
- عوضکردن دریچه میترال در بدن بیمار
- تمیز کردم نواحی مختلف دریچه میترال
- تعویض دریچه میترال به کمک دریچه بافتی
عوامل خطر تنگی دریچه میترال
در برخی موارد ممکن است افرادی که به این عارضه دچار شدهاند در وضعیت خطرناکی قرار گیرند. این شرایط معمولا در اثر پیشرفتهشدن این بیماری در بدن ایجاد میشود.
- ابتلا به تنگی میترال در دوران بارداری
- بروز سکته قلبی یا نارساییهای شدید در عملکرد قلب
- افزایش سن در بیماران مبتلا به تنگی در دریچه میترال
- استفاده از داروهای حاوی مواد مخدر
- استفاده از روشهای پرتو درمانی
- وجود عفونتهای شدید همچون استرپتوکوکی در بدن بیمار
- ایجاد اختلالات جدی در فرآیند تنفسی بیماران
- بروز زخم یا اسکار روی دریچه قلب
- سابقه ابتلا به علائم و مشکلات مربوط به رماتیسم همچون تب
نتیجه گیری
تنگی دریچه میترال یکی از مشکلات رايج در میان افراد است که بروز آن منجربه ایجاد نتایج منفی در عملکرد قلب و خونرسانی بدن میشود. این بیماری در اثر عوامل گوناگونی در بدن ایجاد میشود اما مهمترین علت بروز این وضعیت، سابقه ابتلا به بیماریهای عفونی است. بهتر است بیماران در صورت مشاهده علائم این بیماری برای جلوگیری از پیشرفت آن به پزشک متخصص در این حوزه مراجعه کنند.
سوالات متداول
عدم بهبود تنگی میترال ممکن است سلامت قلب را با مشکلاتی مواجه سازد و در عملکرد آن اختلالات جدی را ایجاد کند. ضربان قلب نامنظم، گرفتگی شدید و تپش قلب ازجمله مواردی است که معمولا در اثر ابتلا به این بیماری بروز پیدا میکند.
احتمال بهبود مشکلات مربوط به تنگی در دریچه میترال بسیار نادر است و معمولا در اثر گذشت زمان این عارضه نه تنها بهطور طبیعی درمان نمیشود، بلکه در وضعیت پیشرفته نیز قرار خواهد گرفت.
بروز سکته مغزی یکی از عوارض ابتلا به بیماری تنگی در دریچه میترال است. بالای ۸۰ درصد از بیماری که به مشکلات سکته مغزی دچار میشوند، اغلب به این بیماری مبتلا میشوند.