دکتر مروارید دادرس
Search
Close this search box.
تپش قلب در بارداری

تپش قلب در بارداری

تپش قلب در بارداری یکی از علایم شایع این دوران است، در این حالت احساس می‌شود که قلب با سرعت و شدت بیشتری می‌تپد، در واقع در بیشتر مواقع تپش قلب در بارداری یک امر طبیعی بوده و مشکل خاصی را در پی نخواهد داشت، از طرفی اگر شاهد علایم خطر دیگر همراه با آن بودید لازم است به طور دقیق مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد و در صورت نیاز درمان‌های لازم انجام شود.

علت تپش قلب در بارداری

علت تپش قلب در بارداری

تپش قلب در بارداری یک امر رایج بوده و به دلیل افزایش حجم خون در بدن و افزایش پمپاژ قلب رخ می‌دهد، تا سه ماهه سوم بارداری تقریبا 20 درصد از حجم خون به سمت رحم منتقل می‌شود، فعالیت بیشتر قلب منجر به 10 تا 20 ضربان بیشتر در دقیقه می‌گردد، از عوامل تاثیرگذار در بروز تپش قلب در دوران بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش حجم خون در بارداری

افزایش حجم خون در مادران باردار سبب تپش قلب در این دوران می‌شود، علاوه بر این رگ‌ها نیز گشادتر می‌شوند تا از این طریق خونرسانی بیشتر برای تامین نیازهای جنین انجام شود.

کم خونی و تپش قلب بارداری

کم خونی (تعداد کم گلبول‌های قرمز خون) نیز از دیگر علل رایج بروز تپش قلب در مادران باردار است، این عارضه نتیجه تغییرات خونی در دوران بارداری است و با افزایش حجم مایعات خون سبب کاهش غلظت گلبول‌های قرمز می‌گردد، این مشکل با تجویز داروهای کم خونی درمان می‌شود.

تپش قلب نتیجه از استرس و اضطراب در دوران بارداری

استرس و اضطراب نیز می‌تواند زمینه‌ساز بروز تپش قلب در بارداری گردد، تغییرات حالات روحی و روانی مادران باردار و تجربه استرس و اضطراب یکی دیگر از عوامل تشدید کننده تپش قلب هستند، بهترین راهکار در این زمینه مدیریت استرس و حفظ آرامش است، در صورت نیاز می‌توان از کمک روانشناس و یا روانپزشک نیز بهره‌مند شد.

تغییرات هورمونی و تپش قلب بارداری

تغییرات هورمونی از دیگر علایمی که در دوران بارداری مشاهده می‌شود، تغییرات هورمون‌های مختلف مانند استروژن نیز می‌تواند سبب بروز تپش قلب گردد.

کم آبی و تپش قلب در دوران بارداری

کم آبی سبب کاهش سطح الکترولیت‌ها در بدن گشته و با کاهش قدرت پمپاژ قلب سبب افزایش ضربان و تپش قلب می‌گردد، از این رو مصرف میزان کافی آب و مایعات در این دوران اهمیت دارد.

چاقی و تپش قلب در مادران باردار

اضافه وزن و چاقی قبل و حین بارداری می‌تواند سبب بروز اختلالات قلبی و از جمله افزایش تپش قلب در بارداری گردد.

آریتمی قلبی و تپش قلب بارداری

مشکلات آریتمی قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی از دیگر فاکتورهای تاثیرگذار در ایجاد و یا تشدید تپش قلب در این دوران است.

از دیگر عوامل تاثیر گذار در ایجاد تپش قلب مادران باردار می‌توان به فشار خون پایین، هیپوگلیسمی (قند خون پایین)، پر کاری تیروئید، مشکلات ساختاری قلب، مصرف کافئین و غذاهای حاوی سدیم، قند و چربی بالا اشاره کرد.

تپش قلب در بارداری چگونه بروز می‌دهد؟

تپش قلب در بارداری در اغلب موارد نشان دهنده مشکل خاصی نیست و در بسیار از مادران باردار گزارش شده است، این عارضه ناشی از افزایش 40 تا 50 درصدی حجم خون نسبت به دوران قبل از بارداری است، در نتیجه قلب باید فعالیت بیشتری داشته باشد تا رشد جنین کامل گردد، تپش قلب در این دوران ممکن است در حالات مختلف بروز کند شامل تاکی کاردی سینوسی یا تند شدن ضربان قلب، ایجاد ضربان‌های زودرس ناشی از دهلیزها و ایجاد آریتمی نتیجه کانون‌های نهفته که شناسایی نشده‌اند.

عوامل خطر تپش قلب در بارداری

در صورت تشدید تپش قلب در بارداری و یا بروز علائم غیر طبیعی لازم است این موضوع را به سرعت با پزشک خود در میان بگذارید، طی مراجعات منظم زنان باردار پزشک سلامت کلی آن‌ها را بررسی می‌کند، بهتر است هر گونه مشکل و علائم غیر طبیعی در این زمینه شامل نبض نامنظم، سرفه‌های خونی، مشکل در نفس کشیدن و تنگی نفس حتی در حالت استراحت، خستگی‌های غیر طبیعی، غش کردن، سرگیجه، ورم شدید اندام‌ها و درد در قفسه سینه را با پزشک متخصص خود در میان گذارید و پیگیری‌های درمانی لازم را داشته باشید.

علائم همراه تپش قلب در بارداری

تپش قلب در زنان باردار با علائم مختلفی بیان می‌گردد، بسیار از افراد احساس بال زدن و حرکت در قفسه سینه را بیان می‌کنند، ضربان‌های نامنظم قلب از دیگر علایم است، به طوری که فرد حس می‌کند سرعت ضربان قلب کم و زیاد می‌شود و یا برای چند ثانیه ضربان ندارد، احساس تپش شدید قلب نیز از دیگر علایم است تا حدی که حس می‌کنند صدای قلب خود را می‌شنوند، سرگیجه، درد و سوزش قفسه سینه و تعریق از دیگر نشانه‌های همراه با این عارضه است.

درمان تپش قلب در بارداری

اگر تپش قلب در بارداری نشانه بیماری قلبی و مشکلات اساسی نباشد، پزشک شما با ارائه برخی از راهکارهای مراقبتی به کنترل آن کمک خواهد کرد، در این شرایط داشتن استراحت کافی، تغییر سبک زندگی و رعایت یک رژیم غذایی سالم می‌تواند بسیار موثر باشد، مصرف آب کافی و هیدراته نگه داشتن بدن می‌تواند در کاهش تپش قلب مفید باشد، محدود کردن چربی‌ها، قند و کافئین در رژیم غذایی از دیگر نکات مراقبتی است، استفاده از تکنیک‌ها مدیتیشن و آرامش اعصاب همراه با تنفس عمیق نیز در کاهش استرس و اضطراب نقش دارد.

در شرایطی که اختلالات و آریتمی شدید زمینه‌ساز تپش قلب باشد ممکن است روش‌های درمانی دیگر مانند کاردیوورژن استفاده گردد که شامل رساندن یک جریان الکتریکی زمان‌بندی شده به قلب جهت بازگشت ریتم آن است، بسته به سن بارداری و تشخیص پزشک ممکن است درمان‎‌های دارویی نیز برای بهبود تپش قلب در بارداری استفاده گردد.

مرور کلی به تپش قلب در بارداری

تپش قلب در بارداری یکی از رایج‌ترین علایمی است که اکثر زنان باردار تجربه می‌کنند، عوامل مختلف مانند کم خونی، افزایش حجم خون طی بارداری، استرس و اضطراب مادران باردار، کم آبی بدن، چاقی و اضافه وزن زمینه‌ساز مشکل تپش قلب در این دوران است، بیشتر این موارد نیازمند درمان دارویی خاصی نیست و تنها با رعایت برخی نکات و اصلاح سبک زندگی بهبود می‌یابد، اما در افرادی که مشکلات قلبی و بیماری‌های زمینه‌ای سبب بروز این عارضه می‌گردد باید به طور جدی پیگیری شود.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *