بیماری عروق کرونر

بیماری عروق کرونر و علائم آن

بیماری عروق کرونر هنگامی رخ می دهد که عروق کرونر قلب به حدی تنگ و باریک شوند که وظیفه خون رسانی به عضله قلب مختل شود. در این وضعیت پلاک درون عروق تجمع پیدا می کنند و شاهد انسداد شریان کرونری خواهیم بود. این امر می تواند علائمی همانند ناراحتی قفسه سینه را به وجود آورد که از معمول ترین علائم بیماری های عروق کرونری می باشد. از دیگر عوارض آن می توان به آریتمی و نارسایی قلبی نیز اشاره کرد. بنابراین این بیماری باید جدی گرفته شود. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با بیماری عروق کرونر آشنا کنیم تا با این بیماری بیشتر آشنا شوید، پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

بیماری عروق کرونر چیست؟

همان طور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، بیماری عروق کرونر (CAD) هنگامی به وجود می آید که عروق کرونر باریک شده و یا کلسترول در دیواره رگ ها انسداد یابد. وظیفه عروق کرونر، تامین اکسیژن و خون به خود قلب است، بنابراین اختلال در خون‌رسانی می تواند تاثیرات منفی زیادی روی عملکرد قلب بگذارد.

هنگامی که کلسترول بر روی دیواره سرخرگ ها تجمع می یابد، پلاک ایجاد می شود و این پلاک ها به تدریج سبب تنگ شدن رگ ها می شوند و در ادامه نیز شاهد کاهش جریان خون به قلب خواهیم بود. علاوه بر این ممکن است سبب ایجاد التهاب و سخت شدن دیواره های رگ خونی نیز شود.

در بعضی مواقع لخته می تواند سبب انسداد جریان خون شده و به این طریق مشکلات جدی برای قلب به وجود آورد. در این شرایط نیز قلب قادر نخواهد بود خون مورد نیاز برای کارکرد خود را تامین کند که این مورد در زمان انجام فعالیت های بدنی افزایش می یابد.

علائم بیماری عروق کرونر

علائم بیماری عروق کرونر متعدد است. اما از شایع ترین علامت ابتلا به این بیماری می توان به آنژین یا درد قفسه سینه اشاره نمود. آنژین به حالت های مختلفی مانند سنگینی، فشار، درد، بی حسی چ یا سوزش احساس می شود و بار ها پیش آمده که افراد آن را با سوءهاضمه اشتباه بگیرند. بنابراین باید دقت کرد که آنژین به طور معمول در ناحیه قفسه سینه احساس می شود اما این امکان نیز وجود دارد که بازو ها، گردن، کمر و یا چانه را نیز درگیر کند.

از دیگر علائم بیماری عروق کرونر می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تنگی نفس
  • ضربان قلب غیر منظم و تپش قلب
  • افزایش سرعت ضربان قلب
  • ضعف و سرگیجه
  • تهوع
  • عرق کردن

در صورتی که با این علائم مواجه شدید، آن را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه نمایید.

شیوع بیماری عروق کرونر

از سنین جوانی به تدریج پلاک های کلسترول درون دیواره رگ ها می نشیند و به تدریج که سن بالا می رود، این پلاک های کلسترولی بیشتر می شوند و در نتیجه احتمال اینکه فرد در معرض عروق کرونر قرار بگیرد و دچار سکته قلبی شود افزایش می یابد.

عوامل خطر بیماری عروق کرونر

عوامل خطر متعددی وجود دارد که می تواند ریسک ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را افزایش دهد. نکته مهم در مورد عوامل خطر بیماری عروق کرونر این است که بعضی از موارد قابل کنترل هستند و برخی دیگر را نمی توان کنترل کرد.

در این قسمت از مقاله شما را با عوامل خطر بیماری عروق کرونر قلب آشنا می کنیم:

  • سن: افراد بالا سنین بالا به ویژه بالای ۶۵ سال
  • اضافه وزن
  • ابتلا به دیابت
  • سابقه خانوادگی: اگر یکی از بستگان شما در سنین کم به بیماری های قلبی مبتلا شده اند، این مورد زنگ خطری است که به سلامت قلب خود بیشتر توجه کنید.
  • جنسیت: تحقیقات نشان داده که مردان نسبت به زنان، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی از جمله عروق کرونر هستند. اما با افزایش سن زنان و پس از یائسگی این احتمال افزایش می یابد.
  • فشار خون و کلسترول بالا
  • استرس
  • فعالیت بدنی و تحرک کم
  • مصرف دخانیات از جمله سیگار
  • رژیم غذایی ناسالم: افراد باید از مصرف غذا های با چربی اشباع بالا، چربی ترانس، نمک و قند اجتناب کنند.

تشخیص بیماری عروق کرونر

پزشکان متخصص با بررسی پرونده پزشکی افراد و در نظر گرفتن نشانه های موجود و روش های پزشکی بیان شده در ادامه، بیماری عروق کرونر قلب را تشخیص دهند.

الکتروکاردیوگرام: این روش تشخیصی فعالیت الکتریکی و ریتم قلب را ثبت و بررسی می کند.

اکوکاردیوگرام: با استفاده از این دستگاه می تواند پمپاژ قلب را نظارت کرد.

تست استرس اکو: در این تست با تزریق دوبوتامین کارکرد قلب مشابه زمانی می‌شود که فرد ورزش کرده یا فعالیت بدنی انجام داده است. سپس تست استرس اکو تصاویری با وضوح بالا را در اختیار متخصص قرار می‌دهد.

سی تی اسکن: این روش به پزشک کمک می کند تا شریان های قلب را ببیند و در صورتی که قلب دچار ناهنجاری شده باشد، آن را تشخیص دهد.

آزمایش های خون: با توجه به سطح کلسترول ذکر شده در آزمایش خون می تواند افرادی که در معرض کلسترول بالا هستند را شناسایی کرد.

درمان بیماری عروق کرونر

سبک زندگی سالم: شاید بتوان گفت اولین و اصلی ترین قدم برای درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری های عروق کرونری، تغییر سبک زندگی می باشد. اگر سیگار مصرف می کنید، آن را ترک کنید. از مصرف بیش از حد غذا های فراوری شده بپرهیزید و رژیم غذایی کم چرب و کم نمک و کم شیرین را رعایت کنید. اگر به دیابت مبتلا هستید، به طور مدام قند خون خود را بررسی و کنترل کنید و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

دارو: در شرایطی ممکن است تغییر سبک زندگی به تنهایی کافی نباشد و لازم باشد از دارو نیز استفاده کنید. البته مصرف دارو به شرایط شما بستگی دارد و حتما باید زیر نظر پزشک دارو های خود را مصرف نمایید. از جمله این دارو ها می توان به آسپرین، دارو هایی برای کمک به کاهش کلسترول، مسدود کننده های بتا، نیتروگلیسیرین و… اشاره نمود.

جراحی و سایر اقدامات: از جمله این جراحی ها و اقدامات می توان به جراحی بای پس عروق کرونر، آنژیوپلاستی با بالون، استنت گذاری و… اشاره نمود. این موارد ذکر شده قادر خواهد بود تا خون رسانی به قلب بیمار را افزایش دهد اما به طور کلی بیماری عروق کرونر را درمان نخواهد کرد.

توصیه ما به شما عزیزان این است که با مراجعه به پزشک متخصص با تجربه و حاذق بهترین نتیجه را برای قلب خود به وجود آورید.

نتیجه گیری

همان طور که مطالعه کردید، سعی کردیم تا شما عزیزان را با بیماری عروق کرونر آشنا کنیم، به این منظور این بیماری را به شما معرفی کردیم، علائم و شیوع آن را مورد بررسی قرار دادیم و به روش های درمانی را نیز اشاره کردیم. در صورتی که شما عزیزان در زمینه بیماری عروق کرونر نیاز به مشاوره و راهنمایی های بیشتری دارید می توانید با کارشناسان و متخصصان با تجربه ما ارتباط برقرار نمایید و نسبت به رفع مشکلات خود اقدام کنید.

سوالات متداول

مهم ترین نشانه ها و علائم بیماری عروق کرونر چیست؟

از مهم ترین نشانه های بیماری عروق کرونر می توان به درد قفسه سینه (آنژین)، تنگی نفس و خستگی، ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)، حمله قلبی و عرق کردن اشاره کرد.

عوامل خطر قابل کنترل بیماری عروق کرونر شامل چه مواردی است؟

سیگار کشیدن، فشار خون بالا، سطح بالای کلسترول در خون، دیابت و چاقی از مواردی هستند که روی بیماری عروق کرونری تاثیر می گذارند و همچنین قابل کنترل نیز هستند.

اصلی ترین روش های تشخیص بیماری عروق کرونر چیست؟

از اصلی ترین روش های تشخیص بیماری عروق کرونر قلب می توان به نوار قلب، تست استرس، اکوکاردیوگرام، کاتتریزاسیون قلب یا آنژیوگرافی کرونری و اسکن قلب اشاره نمود.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *